Dong i millionslagsmål efter dramatisk forlis af vindmølleplatform
Den børsnoterede energikoncern Dong risikerer et betydeligt millionsmæk efter havariet af den delvist Dong-ejede platform Sea Worker. Selskabet strides med sit forsikringsselskab om regningen.
31.01.2017 KL. 16:00
Her ses Sea Worker, efter at være kuldsejlet under en storm ud for Nymindegab ved den jyske vestkyst. Foto: Christer Holte.
Energikæmpen Dong lægger arm med sit forsikringsselskab om en kæmperegning efter et dramatisk forlis af en vindmølleplatform. En redegørelse fra Søfartstyrelsen kan blive afgørende for, hvor stor en del af den formegentligt trecifrede millionregning fra ulykken, Dong kan komme til at hænge på.
Mirakuløst slap alle med livet i behold, da den delvist Dong-ejede og 4.200 ton tunge vindmølleplatform Sea Worker under en rejse fra Frederikshavn til Esbjerg sidste år rev sig løs fra en slæbebåd og forliste i et voldsomt uvejr ud for den jyske vestkyst.
Dong ønsker ikke at udtale sig om de økonomiske bølgeskvulp fra Sea Workers forlis, men sagen er stor nok til at den kom med i prospektet for børsnoteringen af Dong Energy i sommeren 2016.
» I januar 2016 var det af A2sea-ejede fartøj Sea Worker involveret i et havari, som medførte en totalskade af fartøjet og udslip af dieselolie. Vi har anmeldt hændelsen til vores forsikringsselskaber, herunder P&I Club,« skriver Dong i børsprospektet.
Det fremgår også, at det på dét tidspunkt var uafklaret, om forsikringsselskabet dækker regningen.
»Afhængigt af Søfartsstyrelsens afgørelse bliver næste skridt at fjerne vraget. P&I Club har imidlertid pr. prospektdatoen ikke bekræftet, at forsikringen dækker. Hvis det i sidste ende besluttes, at omkostningerne forbundet med ovenstående hændelse ikke er dækket af P&I Club, kan vi pådrage os tab, der overstiger de hensættelser, vi som en forebyggende foranstaltning har foretaget,« hedder det i prospektet.
Dong ønsker ikke at udtale sig om den økonomiske side af forliset før offentliggørelsen af selskabets årsregnskab onsdag. Forsikringsselskabet har ikke svaret på en henvendelse fra Finans.
Den Maritime Haverikommission har offentliggjort en lang redegørelse om forløbet. Redegørelsen sætter fingeren på flere hændelser, hvor A2sea ikke handlede optimalt i forhold til sikkerheden, da den motorløse vindmølleplatform trukket af en polsk slæbebåd gav sig ud på en rejse fra Frederikshavn til Esbjerg og endte på havets bund ud for Nymindegab.
Direktøren for A2sea understreger, at det er en kæde af uheldige begivenheder, der førte til Sea Workers forlis. Alligevel har forliset været en øjenåbner for firmaet.
»Vi har lært nogle lektioner af det her. Fremover er der helt klart nogle ting, som vil gøre anderledes,« siger Jens Frederik Hansen.
Når vi får nye nye oplysninger, vil vi orientere igen.